Toplotne pumpe

You are here:

Toplotne pumpe su izvori toplotne i rashladne energije. One su višestruko efikasnije od običnog grejanja na struju. Upravo su u tome i najveće koristi ove vrstre opreme.

Svet u kome živimo i priroda koja nas okružuje su neiscrpni izvor obnovljive energije koju možemo dobiti od vazduha, vode ili zemlje. Uz minimalnu “pogonsku snagu” dobijenu od električne energije mi dobijamo višestruko uvećanu količinu korisne energije za potrošnju (grejanje, zagrevanje potrošne vode, hlađenje prostora, podno i plafonsko grejanje/hlađenje, zagrevanje bazenske vode), pa čak i iskorišćenje preostale količine energije iz otpadnih voda.

Grejanje na toplotne pumpe – neverovatne prednosti

Uz pomoć  toplotne pumpe se generiše energija iz spoljnjeg vazduha, jezera, mora, podzemne vode ili zemlje i koristi se da zagreje radijatore ili podno grejanje u objektima.

Jednostavno rečeno, za razliku od svakog drugog uređaja za grejanje, kod koga morate da platite mnogo više energije nego što iskoristite, kod toplotne pumpe je to potpuno suprotno.

Naprotiv, višestruko više dobijete energije nego što platite.

Na taj način smanjujte troškove grejanja i do 80%.

Toplotne pumpe su uređaji uz pomoć kojih se toplotna energija iz jednog okruženja prenosi u drugo. Na primer, toplotna energija može da se uzme iz podzemnih voda koje su na temperaturi između 12°C i 15°C tokom cele godine. Iz izbušenog bunara voda se vodi u izmenjivač toplote u kome se deo toplote iz podzemne vode prenosi u freon koji tada isparava. Delimično ohlađena voda vraća se u bunar tako da se tokovi podzemnih voda ne remete. Freon, koji je sada u gasovitom stanju, sabija se kompresorom i otpušta toplotu koju predaje vodi koja cirkuliše kroz podni sistem cevi u objektu.

VRSTE TOPLOTNIH PUMPI

TOPLOTNA PUMPA VODA-VODA radi na principu koji je već objašnjen. Iskopaju se duboki bunari (cca 100 m), zatim se uzima toplota iz vode i prenosi se na vodu koja se nalazi unutar cevi za zagrevanje doma, dok se ona ohlađena vraća nazad u kanale podzemnih voda. Bitno je napomenuti da je ovakva vrsta grejanja najefikasnija, ali i najzahtevnija što se tiče ugradnje, jer je neophodno iskopati dovoljno duboke kanale, sprovesti fizička i hemijska ispitivanja ispravnosti vode.

TOPLOTNA PUMPA ZEMLJA-VODA izvlači toplotnu energiju iz zemlje i predaje je vodi koja se nalazi u cevima unutar doma. Ugradnja je slična poput sistema voda-voda iako postoji i sistem sa horizontalnim polaganjem cevi ispod površine zemlje koji je i jednostavniji ali i manje efikasan. Bitno je samo da se na površini kroz koju su cevi sprovedene ne nalazi ogroman teret kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VODA izvlači toplotu iz spoljašnjeg vazduha i predaje je vodi koja se nalazi u cevima koje zagrevaju tvoj dom. Bitno je napomenuti da ugradnja ove pumpe zahteva najmanje ulaganja.

TOPLOTNA PUMPA VAZDUH-VAZDUH je pumpa koja radi na principu kao i sve prothodne, s tim što umesto da toplotu predaje vodi, ona toplotu koju je izvukla iz spoljašnjeg vazduha, predaje vazduhu koji se nalazi unutar tvojih prostorija. Što znači da, umesto podnog grejanja, treba da ugradiš uređaje koji izduvavaju vazduh u tvoj dom (ventilator konvektori).

This image has an empty alt attribute; its file name is toplotne-pumpe.jpg